0 reacties

Heval Ozgen, psychiater in opleiding promoveert vandaag aan het UMC Utrecht.

Ze analyseerde 7 onderzoeken met gegevens van 330 patiënten en 328 gezonde controles en controleerde dat autisme vaak samengaat met kleine lichamelijke afwijkingen.
Het gaat om tenen die wat verder uit elkaar staan dan bij niet autisten, vergroeide oorlobjes, dat soort zaken.
Als er meer dan 4 van die kleine afwijkingen van de norm samenvallen is er verband met autisme.

het nut van deze bevindingen is dat hierdoor misschien groepjes van soorten van autisme zijn aan te wijzen, waardoor het zoeken naar autisme genen makkelijker wordt.
Ze meent ook dat deze kleine afwijkingen van het gemiddelde handig zijn bij het vaststellen van autisme, omdat er nog geen echte autisme tests geschikt zijn voor heel jonge kinderen.

Omdat schizofrenie gepaard gaat met dit soort kleine afwijkingen is de link tussen autisme en schizofrenie in de media al snel gelegd.

Het is jammer dat psychiaters in Nederland kunnen promoveren op het turven van gegevens uit onderzoeken van anderen.
Je zou toch verwachten dat ze meer moeten doen dan oude onderzoeken doorkijken en streepjes zetten op een formulier.

Als ze nu eens in staat was geweest deze kenmerken goed te documenteren en de metingen in te voeren op de consultatiebureaus, zodat we over enige jaren weten of kinderen met wat meer ruimte tussen de tenen echt de diagnose autisme krijgen, kijk, dan was ik meer geinteresseerd in haar onderzoek.

Navraag bij bevriende ouders met kinderen die wel en geen autisme hebben leverde in ieder geval geen verschil op in de afstand tussen de tenen en de vorm van oorlellen bij autistische en niet autistische kinderen.
Het leverde wel inzicht op in de gevoeligheid van tenen.
Sommige ouders van autistische kinderen reageerden duidelijk op de onderzoeksgegevens van deze psychiater in opleiding.
Ik kreeg geen kans in de sokken te kijken om te zien of de lengte van de tenen van de ouders voorspellende waarde hebben voor hun reactie op dit promotie onderzoek.
Bron: Universiteit Utrecht

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!