Dag van de leerplicht.




De dag van de leerplicht.

Deze dag wordt gebruikt om de leerplichtwetten onder de aandacht van jongeren te brengen en om hen te stimuleren naar school te gaan.

Dit jaar maakt men het wel heel erg bont.
Het thema is: "LEERRECHT".

In Nijmegen is er voor ongeveer 50 kinderen die een indicatie hebben voor een eerstejaar auti-klas in het voortgezet onderwijs gewoon geen plaats!!!

Ook al willen zij gebruik maken van hun recht op een plaats in de onderwijsvorm van hun keus, er is GEEN PLAATS!!!

Autistische kinderen worden gedwongen hun leerplicht te vervullen op een plaats die niet geschikt voor hen is.
Dat kan zijn op een school voor speciaal onderwijs of een reguliere school.

Natuurlijk, men heeft "het rugzakje" ontwikkeld, zodat er wat extra steun kan worden gegeven, maar een auti-klas biedt veel meer dan een kleiner aantal leerlingen.

Wat zou het fijn zijn als ouders van kinderen met een autisme spectrum syndroom zich minder hoefden in te spannen voor alledaagse zaken, want schoolgaan wordt door het ministerie en de gemeente toch gezien als een alledaagse zaak.

Twee Nijmeegse wethouders, Hannie Kunst (Onderwijs) en Lenie Scholten (Jeugdzaken) gaan vandaag op pad om leerlingen te vertellen dat je gebruik moet maken van je leerrecht Dat je met schoolgaan immers een kans krijgt je te ontwikkelen, en dat je die kans niet moet verspelen door te spijbelen of een drop-out te worden.
Zie persbericht gemeente..

Het leek me een zinnig gebaar deze wethouders een te attenderen op het feit dat ook autistische kinderen recht hebben op ontwikkeling en recht op een passende plaats in het onderwijs.

Dat mailen bleek niet zo gemakkelijk.
Ik kreeg de mails steeds terug, totdat ik een mail van het stadhuis ontving die duidelijk niet voor me bedoeld was.
Daaruit bleek dat in ieder geval een van de mails toch was aangekomen.

In de mail heb ik duidelijk gemaakt dat het fijn zou zijn als deze wethouders eens met ouders van autistische kinderen om de tafel zouden gaan zitten.

Ik ben benieuwd naar het antwoord...Jij ook?

0 reacties:

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!